Duvar Kağıdı Kaplama ve Sökme Yöntemleri

Ev dekorasyonun en çok sevilen malzemelerden biri de duvar kağıtlarıdır. Bazı odalar için duvar kağıdı kullanmak istiyor olabilirsiniz. Ama bunu nasıl yapacağınızı, zor olup olmadığını merak ediyorsanız doğru yerdesiniz! Gelin, adım adım duvar kağıdı kullanımına yakından bakalım!



Adım Adım Duvar Kağıdı Sökme

Güzel mi güzel duvar kağıtlarınızı duvarlara yapıştırdınız ama yıllar geçtikçe kağıtlar gözünüze daha kötü görünmeye başladı… Merak etmeyin! Duvar kağıtlarını sökmek de aslında oldukça kolay:

Duvar kağıdı nasıl kaplanır
Duvar Kağıdı Sökme İşlemi Detayları
  • İlk olarak özel solüsyonları deneyerek duvar kağıtlarını sökebilirsiniz. Bu tarz solüsyonlar, duvar kağıdı sökmek için özel olarak üretildiğinden, bu süreci kolayca tamamlamanızı sağlar. Ürünün kullanım talimatları genellikle kutunun üzerinde yazılı olur. Bu talimatlara uyarak duvar kağıdınızı sökebilirsiniz.
  • Buhar ile de duvar kağıtlarını sökmek mümkündür. Nem, duvar kağıdını sökme işinizi kolaylaştırır. Kağıtların üzerine buhar cihazı tutabilirsiniz. Bu sayede kağıtları spatula ile kolayca sökebilirsiniz.
  • Sıcak su ve deterjan da duvar kağıtlarını sökmek için kullanabileceğiniz yöntemler arasındadır. Bir kovada sıcak su ile deterjanı karıştırıp sünger ile duvar kağıtlarının üzerine sürebilirsiniz. Böylece kağıtların ıslanmasını sağlayabilirsiniz. Bu da, kağıtları kolayca sökmenize yardımcı olur.   


Evinizin Duvarlarını Duvar Kağıdı için Hazırlayın!

Duvar kağıdı nasıl kaplanır
Adım Adım Duvar Kağıdı Kaplama Nasıl Yapılır?

Evinizi daha şık ve estetik bir hale dönüştürmek için duvarlarınızı duvar kağıdıyla kaplamaya karar verdiniz diyelim… Peki bunu nasıl yapacağınızı biliyor musunuz? Detaylara geçmeden önce duvar kağıdı kaplama için nasıl bir hazırlık yapmanız gerektiğinden bahsedelim:

  • Hazırlık aşamasında yapmanız gereken ilk şey, eğer eski duvar kağıtlarınız varsa onları sökmek. Yeni aldığınız duvar kağıtlarını yapıştırmadan evvel eskilerini sökerek duvarınızı yeni duvar kağıdı için hazırlayabilirsiniz. Kağıtları söktükten sonra duvarda kalıntılar olursa zımpara ile bu kalıntıları temizleyip duvarı düzleştirebilirsiniz.
  • Duvar kağıtlarını uygulayacağınız alanın temiz, pürüzsüz ve kuru olması oldukça önemli. Nemli yüzeylere duvar kağıdı uygulaması yaptığınızda duvar, kağıdı uzun süre taşımaz. Bu yüzden duvarın nemli bölgeleri varsa onları da tamir etmelisiniz.
  • Kağıtların önceden hazırlanması da yapmanız gereken hazırlıklar arasında yer alıyor. Ruloları önden alıp belirlediğiniz uzunlukta kesmelisiniz. Ayrıca ruloların üst ve alt kısımlarını aynı şekilde dizerseniz kağıdı her elinize alışınızda yönünü düzeltmeniz gerekmez.
  • Son olarak yapıştırıcılarınızı da hazırlayarak duvar kağıdı kaplama işlemine hazır olabilirsiniz. Seçtiğiniz yapıştırıcı toz yapıştırıcı ise karışımı önden hazırlayabilirsiniz. Toz yapıştırıcıyı su ile karıştırarak homojen hale getirebilirsiniz. Ayrıca bazı durumlarda bu karışımlara tutkal ya da ovalit de ekleyebilirsiniz.

Hazırlıklar tamamsa şimdi gelin adım adım duvar kağıdı kaplaması nasıl yapılır, detaylara geçelim!

Duvar Kağıdı Kaplama Yöntemleri

Duvar kağıdı nasıl kaplanır
Duvarları Duvar Kağıdı ile Nasıl Kaplayabilirsiniz?
  • Öncelikle duvar kağıdının rulosunu güzelce açın. Tavan yüksekliğini kontrol edin.
  • Ölçtüğünüz duvar kağıdının yüksekliğinden on santimetre kadar fazla olacak şekilde duvar kağıtlarını kesin.
  • Uygulamayı yaparken ortamın yeterince aydınlık olmasına dikkat edebilirsiniz. Çünkü karanlıkta yaptığınız işlemden aydınlıkta memnun olmayabilirsiniz. Bu yüzden nereye ne yapıştırdığınızı en iyi göreceğiniz bir zamanı seçebilirsiniz.
  • Daha sonra yapışkanları rulo fırça ile kolayca duvara sürüp duvar kağıtlarını da üzerine yapıştırarak ilerleyebilirsiniz. Eğer yapışkan ile ilgili bir sorun olursa üretici firma ile iletişime geçebilirsiniz.
  • Ayrıca tabii ki kullanma kılavuzunuz varsa yapışkan uygulama işlemini buna uygun yapabilirsiniz.
  • Eğer desenli ve desenleri birbirini tamamlayan bir duvar kağıdı kullanıyorsanız yan yana yapıştırdığınız kağıtların birbirini tamamlamasına özen gösterebilirsiniz.
  • Duvar kağıtlarını yapıştırdıktan sonra bir sıvama aleti ya da sünger ile kağıtların üzerinden hafifçe geçebilirsiniz. Bu sayede eğer hava kabarcıkları kaldıysa ya da aralarda boşluk varsa düzeltmiş olursunuz.
  • Duvar kağıtlarını kaplama işlemi bittikten sonra odayı havalandırmak da önemli. Havalandırmayı düzgün yaparsanız duvar kağıtları daha kısa sürede kurumuş olur.
  • Ayrıca, satın aldığınız bazı duvar kağıtlarında “prepasted” yazısı görebilirsiniz. Bu ibare, duvar kağıtlarının fabrika çıkışlı yapışkana sahip olduğunu gösteriyor. Yani bu duvar kağıtlarını kullanırken fazladan yapıştırıcı kullanmanız gerekmez.

İşte duvar kağıdı ile duvarları kaplamak bu kadar kolay! Şimdi gelin, görmekten sıkıldığınız ya da sadece değiştirmek istediğiniz duvar kağıtlarını nasıl sökebileceğinize geçelim!